Pelletkachels bij Stolk heeft sinds 11 juli 2020 de bedrijfsactiviteiten gestaakt.

Wij willen via deze weg alle klanten en leveranciers bedanken voor het aan ons gegeven vertrouwen de afgelopen jaren. We kijken terug op een mooie periode met veel leuke contacten.

Erik van Lent, onze servicemonteur, is verder gegaan als ZZP-er onder de naam Van Lent Onderhoud en Montage. Erik van Lent zal de garantiegevallen afhandelen en u kunt hem bellen voor het maken van een afspraak voor een onderhoudsbeurt. De website is www.vanlentonderhoudenmontage.nl. Erik is telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 06-51527341.

Met vriendelijke groet,

Pieter Stolk

Home ›› Informatie ›› Veelgestelde Vragen

Design - Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Op deze pagina beantwoorden we vragen van bezoekers. Heeft u een vraag, dan kunt u deze mailen naar ellen@bijstolk.nl. Alvast hartelijk dank.

›› Ik heb nog nooit van een pelletkachel gehoord. Waarom zou ik er een moeten kiezen?

Wilt u genieten van houtvuur, met het gemak van een gaskachel? Dan is de pelletkachel de juiste kachel voor u. Het spel van de vlammen en de heerlijke warmte; rondom een pelletkachel voel je je thuis. En dat met een druk op de knop. Ook als u een duurzame levensstijl belangrijk vindt, is een pelletkachel de juiste keuze. Door het stoken met pellets draagt u bij aan beter milieu. Vergeleken met de traditionele houtkachel is de pelletkachel milieuvriendelijker, omdat de pellets veel efficiënter verbrand worden dan houtblokken. En waar de gaskachel gebruik maakt van een fossiele brandstof, maakt de pelletkachel gebruik van hout, een brandstof die steeds opnieuw geplant en geoogst kan worden.

›› Hoe weet ik hoeveel vermogen (kW) een pelletkachel moet hebben om mijn kamer te verwarmen?

Dat ligt aan de grootte van uw kamer en hoe goed uw kamer is geïsoleerd. In het schema die u hier kunt downloaden kunt u bepalen hoeveel het benodigde vermogen is.

›› Hoe weet ik welke pellets goed zijn voor mijn kachel?

Het is van het grootste belang voor het goed (blijven) functioneren van uw kachel dat u goede pellets gebruikt. Daarom is het belangrijk dat u alleen gebruik maakt van houtpellets met de klasse EN+A1 en uw pelletzakken bewaart op een droge plek uit de regen. Aanbevelenswaardig is het gebruik van naaldhoutpellets, ook wel witte pellets genoemd. En als u een duurzame levensstijl nastreeft is tevens de lokale herkomst van het hout belangrijk.

Normering: klasse EN+A1

De Europese Commissie heeft normen opgesteld, zodat herkenbaar is van welke kwaliteit een pelletkorrel is. De pelletkorrel die geschikt is voor de pelletkachel heeft de norm EN+A1. Deze certificering garandeert de kwaliteit van de volgende drie percentages: het vochtpercentage; het aspercentage en het warmtevermogen.

  • Vochtpercentage < 10%

Het vochtpercentage van pellets verschilt per product en beïnvloedt het rendement van de kachel. Hoe droger de pellets, hoe meer warmte de pellets zullen vrijgeven. Daarom is het goed pellets te gebruiken met een vochtpercentage lager dan 10%. Om het vochtpercentage zo laag mogelijk te houden, moeten de pellets bewaard worden op een droge plek uit de regen.

  • Aspercentage < 7%

Na de verbranding blijft er as achter in de kachel. Een laag aspercentage betekent dat de kachel minder vaak moet worden schoongemaakt, maar duidt ook op een goede verbranding. Een goede verbranding is goed voor de levensduur van de kachel. Een minder goede verbranding zorgt voor meer en duurder onderhoud. Daarom is het beter om pellets te gebruiken met een aspercentage lager dan 0,7%.

  •  Warmtevermogen: > 4,7 KWh/kg

De bestanddelen en de omstandigheden waarin pellets worden geproduceerd en verpakt beïnvloeden het warmtevermogen van de pelletkachel. Het warmtevermogen van de pellets mag niet te laag zijn, maar ook niet te hoog. Bij een te laag warmtevermogen geeft de kachel geen goed rendement. Bij een te hoog warmtevermogen is de verbranding mogelijk niet optimaal en blijven er te veel asresten achter in de kachel. Met als gevolg meer en duurder onderhoud.

Houttype: 100% naaldhout

Er bestaan twee grote families houtsoorten: loofhout en naaldhout. De pellets van loofhout worden ook wel ‘bruine pellets’ genoemd en de pellets van naaldhout ‘witte pellets’.

Er bestaan tal van houtsamenstellingen op de pelletmarkt.De volgende twee samenstellingen komen het vaakst voor:

  • 100% naaldhout (100% natuurlijk)
  • 80% loofhout + 20% naaldhout (bevat bindmiddelen en additieven)

Fabrikanten adviseren vaak 100% naaldhout, omdat dit het beste is voor de levensduur van uw kachel. Naaldhout bevat namelijk hars, een natuurlijk bindmiddel om de korrel in de juiste vorm te houden en brandt doordat het hout zachter is, makkelijker goed. Een goede verbranding zorgt voor minder onderhoud en een langere levensduur van de kachel.

De combinatie van 80% loofhout + 20% naaldhout bevat daarentegen bindmiddelen en additieven om de korrel in vorm te houden en het warmtevermogen op peil te houden. Dit, in combinatie met het feit dat loofhout minder makkelijk goed brand omdat het hout harder is, kan ervoor zorgen dat de verbranding niet optimaal is. Als de verbranding niet optimaal is, ontstaan er meer asresten, gaat de kachel minder goed werken en is er meer en duurder onderhoud nodig. Als loofhoutpellets worden gebruikt zal de kachel hier op moeten worden ingesteld door een lagere pellettoevoer en hogere luchttoevoer.

 Herkomst: lokaal en duurzaam

Brandhout is CO2-neutraal. Een boom zet tijdens zijn groei bijna evenveel CO2om in zuurstof als de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij de verbranding. Maar dat is natuurlijk niet het geval bij hout dat duizenden kilometers heeft gereisd. Daarom is het duurzamer om pellets te gebruiken afkomstig uit lokale bossen, zodat het transport tot een minimum wordt beperkt. Er zijn fabrikanten die alleen hout gebruiken uit (de nabije) omgeving van Nederland.

Hout is een vaste brandstof die steeds opnieuw geplant en geoogst kan worden. Dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, zoals stookolie en aardgas, Maar brandhout is enkel een hernieuwbare energiebron wanneer het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, waarin elke gekapte boom wordt gecompenseerd door de aanplanting van een jonge boomscheut. De PEFC- en FSC-labels garanderen het duurzame beheer van de bossen waaruit de bomen afkomstig zijn.

Ons advies

Ons advies is om altijd in overleg met uw onderhoudsmonteur de juiste pelletsoort te kiezen en niet zonder overleg over te stappen. Zo kan uw kachel op de correcte manier worden ingesteld en kan het onderhoudsadvies en de frequentie van de onderhoudsbezoeken worden aangepast.

›› Kan ik nog subsidie aanvragen voor de aanschaf van een pelletkachel?

Helaas is de subsidie voor de aanschaf van een pelletkachel stopgezet.

Scroll naar boven